Jubileusz 60-lecia pracy twórczej

Jubileusz 60-lecia pracy twórczej

W sobotę 14 października, w Wyższej Szkole Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św. odbyło się...

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

W sobotę, 30 września 2017 roku odbyła się, już po raz 22., inauguracja roku akademickiego w...

Profilaktyka i świadomość przede wszystkim

Profilaktyka i świadomość przede wszystkim

29 września 2017 r. w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostrowcu Św. odbyło się podsumowanie...

Czepek symbolizuje pokorę, biały strój – czystość i ubóstwo,  światło – życie

Czepek symbolizuje pokorę, biały strój – czystość i ubóstwo, światło – życie

8 lipca 2017 r. ,tradycyjnie w WSBiP w Ostrowcu Św. odbyło się czepkowanie absolwentów III roku...

  • Jubileusz 60-lecia pracy twórczej

    Jubileusz 60-lecia pracy twórczej

    sobota, 14, październik 2017 14:17
  • Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

    Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

    sobota, 30, wrzesień 2017 14:11
  • Profilaktyka i świadomość przede wszystkim

    Profilaktyka i świadomość przede wszystkim

    piątek, 29, wrzesień 2017 13:42
  • Czepek symbolizuje pokorę, biały strój – czystość i ubóstwo,  światło – życie

    Czepek symbolizuje pokorę, biały strój – czystość i ubóstwo, światło – życie

    sobota, 08, lipiec 2017 14:43

Jednym z wydarzeń organizowanych w ramach 20-lecia WSBiP był Dzień Zdrowia i Urody, który współorganizowaliśmy z Wydziałem Zdrowia Starostwa Powiatowego w Ostrowcu w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Otyłością.
1 marca 2016 r., propagowaliśmy zdrowy tryb życia połączony z dbałością o urodę. Wiadomo bowiem nie od dziś, że zdrowie wewnątrz to również piękno na zewnątrz i obydwa te elementy nawzajem się dopełniają.
W Dniu Zdrowia i Urody zaprosiliśmy młodzież z ostrowieckich szkół ponadgimnazjalnych do wysłuchania wykładów: na temat zdrowego odżywiania oraz mody na smukłą sylwetkę, która zbyt restrykcyjnie traktowana może doprowadzić do anoreksji. To, co spożywamy oraz jak i kiedy jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję fizyczną i psychiczną, postępy w nauce. Znajomość zagadnień zdrowego odżywiania sprawdzały studentki kierunku Zdrowie publiczne, przeprowadzając quiz żywieniowy.
W przerwie wykładów uczestnicy mogli nauczyć się udzielać pierwszej pomocy, bandażowania ofiar wypadków, unieruchamiania kończyn. Chętni mogli przyjrzeć się profesjonalnej opiece nad noworodkiem oraz zmierzyć ciśnienie tętnicze i poziom glikemii. Płci żeńskiej zaproponowaliśmy samobadanie piersi, co jest ogromnie ważne w celu wczesnej diagnozy onkologicznej. Wszystkie te działania były możliwe dzięki studentom i kadrze kierunku Pielęgniarstwo i Zdrowie publiczne.
Wśród zaproszonych gości były również dietetyczki z Natur House, które służyły poradą w kwestiach dobrego odżywiania, była wystawa zdrowej żywności, oraz coś dla urody –pokazy wizażu, stylizacji fryzur i paznokci, czy określenie fototypu urody przy użyciu profesjonalnych narzędzi.